W dniu 30.11.2021r mogliśmy poznać jedną z najpopularniejszych potraw Kraju Kwitnącej Wiśni. Mowa o SUSHI. Mało kto wie, że owe danie w Japonii znane było już od 718 roku, a kuchnia japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. W naszej placówce odbyły się warsztaty z podstaw wykonania sushi. Dzięki uprzejmości KOKKYO SUSHI z Terespola uczestnicy dowiedzieli się, że tradycyjnie sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do namaczania, zielony japoński chrzan-wasabi, oraz marnowany imbir, który spożywa się pomiędzy różnymi rodzajami potraw dla oczyszczania kubków smakowych. Przed rozpoczęciem degustacji sushi master (kucharze) z KOKKYO SUSHI uczyli nas prawidłowego chwytu pałeczek. Następnie mogliśmy poznać smaki sushi z menu firmy. Wielu z nas po raz pierwszy poznało smak krewetki w tempurze, tykwy, rzodkwi marynowanej, ryb i owoców morza czy japońskiego omletu, połączonych w pyszne sushi. Zajęcia cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Było wesoło, zdrowo i bardzo smacznie. Gorąco polecamy KOKKYO SUSHI z Terespola i dziękujemy za smacznie i ciepło spędzony z Państwem czas.
- Z życia warsztatu
- Pracownik WTZ
- 3 grudnia, 2021