Szkolenie w Terespolu

W ramach Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej od czerwca 2015 r. Bank Żywności w Lublinie systematycznie prowadzi warsztaty kulinarne z udziałem ekspertów, aby zwiększyć samodzielność i kompetencje uczestników programu w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. W dniu 23.09.2015 r. na zaproszenie Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Terespolu mogliśmy wziąć udział w szkoleniu w ramach tego programu. Szkolenie prowadzone było przez specjalistów, którzy namawiali do prowadzenia zdrowego stylu życia. W prosty i przystępny sposób zachęcali do zmiany niekorzystnych nawyków żywieniowych, proponując regularne spożywanie posiłków, ograniczanie produktów wysoko przetworzonych, zwiększenie spożycia owoców i warzyw sezonowych, wypijanie odpowiedniej ilości wody. Przestrzegali przed skutkami spożywania niezdrowych produktów tj. napojów słodzonych, słodyczy, fast-foodów, potraw smażonych w głębokim tłuszczu. Podczas tych zajęć, poruszany był też temat odpowiedniego gospodarowania żywnością, które ma zapobiegać jej marnowaniu. Eksperci doradzali jak racjonalnie kupować, przechowywać żywność oraz kreatywnie wykorzystywać produkty pozostałe z poprzedniego posiłku. Wiedza z zakresu dietetyki znalazła zastosowanie w pokazie kulinarnym prowadzonym przez doświadczonego kuchmistrza. Najprzyjemniejszą częścią edukacji była wspólna degustacja przygotowanych potraw. Uczestnicy słuchali przekazywanych informacji z wielkim zainteresowaniem, zadawali pytania często na temat diety odchudzającej lub stosowanej przy różnych schorzeniach. Szkoleniu towarzyszyła wystawa prac wykonanych w WTZ.